Over Van der Linde

De onderneming van Willem en Erwin startte met een slijterij in De Cocksdorp. Willem, hoefsmid van beroep, nam in 1985 deze negen jaar eerder geopende drankenwinkel over van de initiatiefnemers. Vrijwel tegelijkertijd stopte de verhuurder van bolderwagens in De Cocksdorp ermee. Fietsenverhuurder Bruining in De Koog sprong hierop in. Hij wist dat Van der Linde over een groot pand beschikte en vroeg Willem of hij de fietsverhuur voor Bruining in De Cocksdorp wilde regelen. Dat wilde Willem wel. Kort daarop voegde zijn jongere broer Erwin zich in de groeiende onderneming. De broers kochten de Meerpaal (een pension) en twee bungalows.

De start van de bouw van De Krim betekende goede omzetkansen voor Van der Linde. Waren er voorheen in de winter niet zoveel gasten in De Cocksdorp, nu zat het pension van Van der Linde in de winter vol; veel bouwmensen die werkten aan De Krim zaten bij Van der Linde in de kost. De opening van De Krim betekende nog meer omzet; de broers Van der Linde werd gevraagd om een ruitercentrum en de fietsenverhuur bij De Krim op te zetten. ‘In het begin werd er nogal vreemd aangekeken tegen het plan voor  De Krim’, zegt Erwin van der Linde. ‘Wie bouwt er nu 175 bungalows in the middle of nowhere. Niemand geloofde in een kans van slagen.’

 

VanderLindeWillemErwin

 

 

De Krim begon te lopen. Een andere verhuurder van vakantiehuizen, Landal, destijds met 81 bungalows, besloot tot de bouw van 170 extra huisjes. De fietsverhuur vaarde er wel bij. Er moesten forse investeringen in nieuwe verhuurfietsen worden gedaan. In die periode kwamen twee aan het bedrijfspand in De Cocksdorp aangrenzende bungalows te koop. Aangezien het een ongeschreven regel is dat het pand van de buren maar één keer te koop komt en de broers goede exploitatiemogelijkheden zagen, gingen ze tot aankoop over. Kort daarop, in 1994, kwam de boerderij Bouwlust te koop. De Van der Lindes kochten het, maakten een bouwplan en voerden dat in eigen beheer uit. De boerderij werd helemaal gestript en opnieuw opgebouwd. Na twee jaar bestond Bouwlust uit zes prachtige vakantieappartementen.

Ondernemingslust stopt nooit. In de winter van 2001 werd het fietsverhuurbedrijf aan de Kikkertstraat totaal vernieuwd. Twee jaar later sloegen de broers de vleugels uit en vestigden zich ook in Oudeschild, waar Van der Linde bij de jachthaven een kleine supermarkt heeft en fietsen verhuurt. In 2007 werd de fietswinkel van Bruining in De Koog overgenomen. In 2009 werd Fiets Inn, ook in De Koog, aan het bedrijf toegevoegd.

‘We hebben de tijd mee gehad’, relativeert Erwin de opmerkelijke groei van Van der Linde. ‘Natuurlijk, het is ook een kwestie van risico durven nemen. Maar datgene wat we oppikten, slaagde steeds. Met dank aan het personeel. We hebben een goed team mensen, weinig verloop. Dat heeft ook veel bijgedragen aan het succes.’

Verder, zo legt Erwin uit, is de veelzijdigheid van de fietswinkels een sterk punt. ‘We hebben bijna alle A­merken en zijn nu aangesloten bij Bike Totaal, waardoor we kunnen meedoen met sterke landelijke acties.’ Ook de verhuur van fietsen (alle van Gazelle, Batavus en Giant) is optimaal in orde. Met zeventien depots op het eiland, een online verhuurservice en directe hulp bij materiaalpech kan de Texelbezoeker niet om Van der Linde heen. De verhuur van vakantieaccommodaties doen de broers samen. Een gevarieerd aanbod op de mooiste plekken van noordelijk Texel zorgt voor een uitstekende bezetting.

Het runnen van het ruitercentrum en de fokkerij, Willems taken, is een vak apart dat Willem tot in de puntjes beheerst. Zowel doorgewinterde als onervaren ruiters kunnen bij Ruitercentrum De Krim terecht voor buitenritten. Voor kinderen staan pony’s klaar waarmee ze het Krimbos in kunnen. De Stoeterij brengt paarden en veulens van allure voort en staat bekend om haar hooggekwalificeerde fokmerries. Uit de stal komen verschillende kampioenen. Daarmee is het fokbedrijf, dat landelijke bekendheid geniet, een belangrijk onderdeel van het bedrijf Van der Linde.